Despre
Mănăstirea Condrița
Mănăstirea Condrița, situată în Republica Moldova, are hramul Sfântului Ierarh Nicolae și se află în satul Condrița, pe malul pârâului Catargul, la 15 km de gara Strășeni și la 26 km de Chișinău. Fondată în 1783 de ieromonahul Iosif ca schit, aceasta a devenit o mănăstire independentă în 1918, sub numele de Mănăstirea Condrița, cu o biserică construită între 1895 și 1897, având hramul Adormirea Maicii Domnului.
Cu privire la originea exactă a mănăstirii, nu există informații certe, dar se presupune că în 1783, ieromonahul Iosif și câțiva monahi din Mănăstirea Căpriana au fondat schitul Condrița. Prima biserică cu hramul „Sf. Nicolae” a fost construită în anii ’20 ai secolului al XIX-lea, odată cu clopotnița. Între 1895 și 1897, a fost adăugată o nouă biserică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, iar în aceeași perioadă s-au ridicat și alte facilități precum trapeza, chiliile, hotelul cu un nivel și cerdacuri-galerii.
Biserica Adormirea Maicii Domnului are un plan dreptunghiular, cu 5 turle mici ornamentale. Inițial, pronaosul era separat de naos printr-un perete, dar acest perete a fost demolat pe timpul mitropolitului Gurie Grosu, iar în pronaos s-a construit un cafas. Tavanul bisericii are formă semicilindrică și este decorat cu picturi ale celor patru Sfinți Evangheliști în colțuri. Fresca bisericii, de stil rusesc, a fost acoperită cu var și a rămas intactă până în 1995, când a fost restaurată.
Iconostasul bisericii se află pe o solee înaltă cu cinci trepte. Răstignirea deasupra ușilor împărătești, însoțită de cei 12 Apostoli, datează din secolul al XIX-lea și a fost adusă din Mănăstirea Noul Neamț după 1993, iar cele două icoane de pe catapeteasmă au fost aduse în 1995 de la Mănăstirea Capriana. Biserica de vară are dimensiuni de 34 metri lungime și 16 metri lățime.