Despre
Peștera Surprizelor
Peștera Surprizelor este situată sub raionul Dubăsari, pe malul drept al râului Nistru, la 2 km nord de Criuleni, într-o centură forestieră și este cunoscut încă din anii 70 ai secolului XX, când a fost descoperit de către speologii amatori. Este una dintre cele mai mari peșteri din Moldova, după Peștera Cenușăreasa. Peștera are trei intrări, dintre care două foarte complexe. A fost format ca urmare a schimbărilor tectonice ale scoarței terestre în blocuri de calcar sedimentare. Este o rețea de fisuri în scoarța pământului, fisuri și cavități de până la 5 metri înălțime, până la 1,5 metri lățime, care în unele locuri s-au extins pentru a forma săli încăpătoare (Inelul de Aur, Ascensorul, Metropolitanul, Sala Cinema etc.) etc.), precum și puțuri adânci, uneori chiar periculoase. Lungimea sa totală este de aproximativ 1700 m. Este o peșteră orizontală pe două sau trei niveluri.
Fiind o peșteră mare, menține umiditatea și temperatura constantă. Temperatura medie este de 12-14 ° C peste zero, umiditatea relativă este de 75-80%.
Peștera este bine ventilată, nu conține alte gaze, cu excepția celor conținute în atmosferă la suprafață. Ca și în alte peșteri de acest tip, flora și fauna nu sunt foarte bogate. Există mai multe micro colonii de lilieci. În plus, au fost găsite și înregistrate mai multe specii de nevertebrate (pseudoscorpii, arahnide, miriapode, crustacee etc.).
În același timp, peștera are o semnificație estetică pentru peisajele sale neobișnuite, o expresie a forțelor naturii. În ea sunt deschise spre studiu diferite straturi sedimentare ale mării antice, care au acoperit Moldova.
Este contraindicat de a explora peștera singuri, formați echipe de minim 6 persoane și nu vă aventurați prea adânc fără un specialist cu experiență.