gallery-image-phone/Muzeul Instrumentelor Torturii (Cetatea Tighina)/0
gallery-image-phone/Muzeul Instrumentelor Torturii (Cetatea Tighina)/1
gallery-image-phone/Muzeul Instrumentelor Torturii (Cetatea Tighina)/2
gallery-image-phone/Muzeul Instrumentelor Torturii (Cetatea Tighina)/3
gallery-image-phone/Muzeul Instrumentelor Torturii (Cetatea Tighina)/4
gallery-image-phone/Muzeul Instrumentelor Torturii (Cetatea Tighina)/5
gallery-image-phone/Muzeul Instrumentelor Torturii (Cetatea Tighina)/6
gallery-image-phone/Muzeul Instrumentelor Torturii (Cetatea Tighina)/7
gallery-image-phone/Muzeul Instrumentelor Torturii (Cetatea Tighina)/8

Muzeul Instrumentelor Torturii (Cetatea Tighina)

Bender

Deschis

liberti
rating
logo/Muzeul Instrumentelor Torturii (Cetatea Tighina)

Despre

Muzeul Instrumentelor Torturii (Cetatea Tighina)
Muzeul Instrumentelor de Tortură Medievale Europene a fost creat în turnul de nord-est (octogonal) al cetății din nivelul inferior în 2012. Este deosebit de popular printre turiști. Prezintă mostre ale celor mai comune instrumente de tortură care au fost folosite în Europa medievală. Un muzeu similar funcționează în cetatea Akkerman din apropiere din Belgorod-Dnestrovsk ucrainean. Aceste instrumente de tortură au fost folosite în mod activ de către Inchiziție. Cuvântul „inchiziție” provine din latinescul inquisitio, care înseamnă „căutare, anchetă”. Acesta era numele Curții Bisericii Catolice, care a investigat cazurile ereticilor, adică a aflat dacă o persoană era într-adevăr una. Ereticii erau oricine s-a abătut în vreun fel de la credința catolică și, de asemenea, practica vrăjitoria sau profeția falsă. Adică, Inchiziția a combinat atât funcțiile organului de anchetă, cât și ale instanței. Iar executarea pedepsei era apanajul autorităților laice, deși părerea eronată că inchizitorii i-au ars pe rug pe eretici este destul de comună. Utilizarea oficială a torturii a fost autorizată în 1252. Anterior, au mai fost folosite, începând cu 1235, când papa Grigore al IX-lea, prin decrete emise între 1231 și 1235, a transferat inchizitorilor funcțiile de persecutare a ereticilor.

Social media

Web-link
Instagram-link
Facebook-link

Grafic de lucru

Luni:09:00 - 18:00
Marți:09:00 - 18:00
Miercuri:09:00 - 18:00
Joi:09:00 - 18:00
Vineri:09:00 - 18:00
Sâmbătă:09:00 - 18:00
Duminică:09:00 - 18:00

Date de contact

Adresă și Transport public

Bender

Str. Petra Panina 2

7
1
5
4

Prețuri

Gratis

Facilități

Muzeul Instrumentelor Torturii (Cetatea Tighina)-faciltities/Loc de parcare

Loc de parcare

Muzeul Instrumentelor Torturii (Cetatea Tighina)-faciltities/WC

WC

Muzeul Instrumentelor Torturii (Cetatea Tighina)-faciltities/Market

Market

Muzeul Instrumentelor Torturii (Cetatea Tighina)-faciltities/Inventar din partea companiei

Inventar din partea companiei

Muzeul Instrumentelor Torturii (Cetatea Tighina)-faciltities/Zonă securizată

Zonă securizată

Muzeul Instrumentelor Torturii (Cetatea Tighina)-faciltities/Transport Public

Transport Public

Interdicții

Muzeul Instrumentelor Torturii (Cetatea Tighina)-interdiction/Nu foc0

Nu foc

Muzeul Instrumentelor Torturii (Cetatea Tighina)-interdiction/Nu aruncați gunoiul1

Nu aruncați gunoiul

Echipa

Muzeul Instrumentelor Torturii (Cetatea Tighina)-team/0

Director adjunct pentru cercetare

Vilkov Gheorghi

Muzeul Instrumentelor Torturii (Cetatea Tighina)-team/1

Director adjunct Activități administrative și econ

Tanasenko Alexandru

Muzeul Instrumentelor Torturii (Cetatea Tighina)-team/2

Contabil Șef

Kolomiets Natalia

FAQ

Instrument de tortură: para

Acest dispozitiv oribil a fost folosit pentru a tortura femeile care au făcut avorturi, mincinoși, hulitori și homosexuali. Un instrument în formă de para a fost introdus într-unul dintre orificiile victimei: vaginul unei femei, anusul unui homosexual, gura unui mincinos sau a unui hulitor. Dispozitivul este format din patru petale, care sunt separate încet una de cealaltă, în timp ce călăul a învârtit șurubul de la bază. Cel puțin, dispozitivul a sfâșiat pielea, dar la extinderea maximă a mutilat deschiderea victimei, ar putea deplasa sau rupe oasele maxilarului. Perele care au ajuns la noi se disting prin gravură sau decorațiuni. Potrivit acestora, călăii au făcut distincția între perele anale, vaginale sau orale. Această tortură ducea rar la moarte, mai des erau folosite și alte metode de tortură împreună cu ea.

Instrumentul torturii: Scaunul de interogatoriu

Scaunul de interogatoriu a fost folosit în Europa Centrală. În Nürnberg și Fegensburg, până în 1846, investigațiile preliminare au fost efectuate în mod regulat cu utilizarea acestuia. Un prizonier gol stătea așezat pe un scaun într-o astfel de poziție încât la cea mai mică mișcare țepi îi străpungeau pielea. De obicei tortura dura câteva ore, iar călăii deseori sporeau agonia victimei în agonie, străpungându-i membrele, folosind clește sau alte instrumente de tortură. Astfel de scaune aveau diferite forme și dimensiuni, dar toate erau echipate cu țepi și mijloace de imobilizare a victimei.

Instrumentul torturii: Crucea de rugăciune

Victima a fost legată de acest instrument de tortură răstignit. Mai jos era un brazier, al cărui foc a prăjit încet jertfa. Crucea de rugăciune a fost creată la granița secolelor XVII-XII, probabil în Austria. Acest lucru este indicat de o intrare din cartea „Justice of the Past”, care se află în muzeul criminalistic din Rothenburg, Germania. Autorul cărții vorbește despre o astfel de cruce, care se afla în turnul castelului Salzburg din Austria.

Instrument de tortură: Cizma spaniolă

„Cizma spaniolă” este un termen pentru o serie de dispozitive folosite pentru interogatoriu de către Inchiziția Catolică. Avea câteva zeci de soiuri. Astfel de instrumente au cauzat leziuni ireparabile membrelor (picior, picior, genunchi) victimei. Cizma avea multe soiuri și era folosită în diferite țări ale Europei. „Cizma spaniolă” și „cizma malaieză” sunt considerate exemple clasice de arme. Cea mai obișnuită „cizmă” a fost făcută din patru bucăți de scândură îngustă de lemn bătute în cuie. Anterior, piciorul victimei a fost măsurat, iar cizma a fost selectată în funcție de dimensiunea acesteia. De îndată ce a fost posibil să se găsească o unealtă potrivită care să acopere complet piciorul, au fost introduse pene între scânduri. Penele creau presiune, iar cu cât erau mai adânci, cu atât devenea mai puternică. Tortura a continuat până când victima și-a mărturisit sau și-a pierdut cunoștința. Versiunile ulterioare ale „cizmei” erau deja realizate din metal. În astfel de „ghete”, piciorul era prins cu un cadru metalic și erau adesea încălzite pe cărbuni înainte de utilizare. Versiunile timpurii ale modelelor similare datează din perioada primei revolte scoțiane (secolul XIII). Erau cizme din piele brută înmuiate în apă. Erau pusi pe picior si asigurati cu snururi speciale. Apoi cizma a fost încălzită de-a lungul marginii inferioare, iar pielea din care a fost făcută, uscandu-se, s-a micșorat. Acest lucru a oferit suficientă forță pentru a disloca sau chiar a rupe un picior.

Instrumentul torturii: Fecioara de la Nürnberg. Iron Maiden

La 14 august 1515, datează o descriere de încredere și foarte întâi a Fecioarei de la Nürnberg. Se mai menționează că în acest moment „fecioara de fier” a fost folosită cu succes de câteva luni. Se spune că tocmai în această zi a fost condamnat falsificatorul la moarte. Condamnatul a fost plasat în interiorul structurii și ușa a fost închisă treptat. Acest lucru a fost făcut pentru ca cei condamnați să sufere chinul și să nu moară imediat. Țepi ascuțiți și lungi au străpuns încet tot corpul: în stomac, în membre, în vintre, în ochi... În această stare, victima, țipând de durere și sângerând, a fost lăsată să moară, închizând complet ușa. . Falsificatorul condamnat a murit două zile mai târziu. Este de remarcat faptul că „fecioara de fier” a fost considerată cea mai crudă tortură. Nici măcar nu ar putea fi comparat cu astfel de tipuri de execuție precum roată și sferturi.